Makuch rzepakowy w żywieniu trzody – wysokobiałkowa, tania i energetyczna pasza
Najlepszym źródłem taniego białka, które można wykorzystać w tuczu świń jest makuch rzepakowy. Jego wartość pokarmowa znacznie różni się od śruty poekstrakcyjnej, ponieważ jest wynikiem innego procesu produkcji. Makuch powstaje w wyniku mechanicznego tłoczenia oleju z nasion rzepaku, dlatego cechuje go wysoki poziom zawartości tłuszczu. Ten tłuszcz decyduje w głównej mierze o właściwościach i zastosowaniu paszy. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, czym charakteryzuje się makuch rzepakowy i na co należy zwrócić szczególną uwagę!
Pasza wysokobiałkowa o dużym potencjale energetycznym
Makuch z rzepaku wyróżnia się niższym poziomem składników takich jak włókno czy białko. Z punktu widzenia żywienia trzody poziom włókna jest jak najbardziej korzystny. Natomiast jeśli chodzi o białko w surowcu tym znajduje się od 28% – 30% tego składnika. Trawienie fosforu obecnego w paszy odbywa się dzięki temu, że obecna jest w makuchu wysoka aktywność fitazy. Przez karmieniu zwierząt makuchem należy uważać na koncentrację glukozynolanów mimo, że stężenie tych związków jest na ogół na niskim poziomie w makuchu może być nieco większe w związku z odtłuszczeniem surowca.
Makuch z rzepaku – jakie dawki będą najlepsze?
Każdy hodowca może zastosować makuch w okresach przeznaczonych na tucz. Wówczas to zwierzęta wykazują bardzo duże zapotrzebowanie na energię oraz białko, których doskonałym źródłem jest makuch rzepakowy. Warto jednak zwrócić uwagę na to, aby surowiec ten nie był jedynym źródłem białka. Przez pierwszy okres tuczu nie powinien przekraczać on 8% udziału w mieszankach natomiast na drugą fazę tuczu musi oscylować na granicy 10%. Podawanie zbyt dużych ilości makuchu może zaburzać pracę tarczycy, co w konsekwencji będzie hamowało wzrost tuczników. Paszę należy stosować ściśle według zalecanych dawek i nie przekraczać dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze, ponieważ może to doprowadzić do nadmiernego otłuszczenia zwierząt i różnego rodzaju chorób.
Na co zwrócić szczególną uwagę przy podawaniu makuchu?
Surowiec ten jest znacznie tańszy niż importowana soja, dlatego pozwala on na prowadzenie ekonomicznej hodowli. Zmniejszenie kosztów żywienia zwierząt przy jednoczesnym zachowaniu doskonałych wyników produkcyjnych jest możliwe, o ile ściśle stosujemy się do określonych dawek. Należy zwrócić też uwagę na to, że lochy do osiągnięcia około 70 kg wagi karmimy tak samo jak tuczniki. Wkrótce po osiągnięciu tej wagi zmniejsza się zapotrzebowanie loch na białko i energię, a wzrasta natomiast zapotrzebowanie na mikro i makroelementy. Kilogram makuchu cechuje się koncentracją energii na poziomie 15 MJ, dlatego aby czerpać korzyści z tej wysokobiałkowej i energetycznej kaszy zwierzęta muszą być odpowiednio z karmione. Makuch jest ogólnodostępny i kupisz go niezależnie do sezonu. Można go także magazynować oraz przechowywać bez żadnego kłopotu. Pasza ta jest tania i ma wysoki potencjał, dlatego przy żywieniu trzody będzie po prostu najlepszym wyborem.
Najnowsze komentarze